Főpapi templomszentelés Debrecenben

December 28-án, karácsony negyedik napján kivételes ünnep volt Debrecenben. Márk metropolita, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja fölszentelte a Szentháromság templomot. A főpásztorral számos pap szolgált együtt a Magyar Egyházmegyéből, hazai román és kárpátaljai ukrán papok kíséretében. Az oltár fölszentelése után – a rendtartás szerint – a főpásztor, papok kíséretében az ereklyékkel körüljárta a templomot, ezután kezdődött a szent liturgia.

A kis templom szűkösnek bizonyult a sok hívő befogadására, sokan a templomon kívül álltak. Az istentiszteleten részt vettek a városi önkormányzat képviselői, a helyi televízió pedig híradást készített az ünnepről, és az istentisztelet után riportokat vett fel Márk metropolitával és Sipos Barnabás parochussal a Duna Televízió 2020. márciusi, ortodox vallási műsora számára.

A szent liturgia végén Márk metropolita a templom jelentőségéről szólt a híveknek prédikációjában, amely minden hívő életének a középpontja. Ezért a főpapi templomszentelésnek is kivételes lelki jelentősége van. A metropolita igehirdetése után Sipos Barnabás parochus mondott köszönetet a főpásztornak a templomszentelés ünnepéért, háláját fejezte ki mindazoknak, akik a templom építésében és feldíszítésében segédkeztek, és köszönetet mondott Debrecen város elöljáróinak a jelentős támogatásért, amelyet az ortodox egyházközségnek nyújtottak.

A templomszentelési liturgia után agapé volt, amelyet a hívők készítettek, nagy szeretettel, itt a papok és a hívők kötetlen beszélgetést folytathattak a főpásztorral.

Az agapé során Sipos Barnabás parochus bemutatta a Szentháromság templom kórusának legújabb lemezét és a debreceni egyházközség történetéről szóló füzetet.

A templom kórusa Debrecenen kívül már több városban, helységben is szerepelt és jól ismert hazánkban, nagy sikerrel léptek fel számos városi, helyi, egyházi és nemzeti ünnepen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük